С голямо удоволствие Арт Галерия Le Papillon от 12-ти до 30-ти август

...
С голямо удоволствие Арт Галерия Le Papillon от 12-ти до 30-ти август
Коментари Харесай

Арт галерия Папийон представя Николай Стоев с изложба живопис

 С огромно удоволствие Арт Галерия Le Papillon от 12-ти до 30-ти август ще показа най-новите живописни произведения на Николай Стоев, разказващи увлекателни истории от невероятното всекидневие на чудатите му герои, за които " Пътят към щастието … " е постоянно споделен, оповестиха от пресслужбата на галерията. Очакваните с неспокойствие независими изложения на надарения художник се трансформират в същински празник за феновете на актуалното българско изкуство и конкуренция за колекционерите.

Живописното творчество на Николай Стоев постоянно асоциира съзнанието на фена с понятието на това толкоз значимо за съществуването ни възприятие " благополучие “, към което всички се стремим и без което нищо не е сладко и удовлетворяващо. И в случай че проучваме какво провокира в нас тази интуитивна вътрешна усмивка, предизвикана от кипящите му от цвят и живот картини, ще открием отговора в топлината и светлината, даже в студените му цветове. Щастие усещаме и във радостните сюжети, в които са въвлечени от време на време отрудените му герои, в облостта и закръглянето на стилизираните лица, фигури и причудливи одежди на постоянно заетите му с нещо значимо или видимо несъществено участници в историите по пътя им към щастието. Николай Стоев с богата фантазна наративност, с сантименталното си отношение към Човека ни разкрива един жизнен, обилен на нюанс успореден свят, отговарящ на визиите ни за Еден, многолюден от страстите и прекарванията на основните му герои, типични негови сякаш приказни персонажи. С извънреден професионализъм, с богата художественост, с внимателен комизъм и ненатрапливо изложение на философско-екзистенциални си разсъждения, художникът ни споделя за Сизифовските старания на хората, за естествената им нужда от благополучие, забавление и наслада, за търсенията и най-простичките даже фантазии на хората, за спорната човешка природа със своя занимателен, подробен, разказвателен метод.

Стоев е интернационално приет създател, отличен с голям брой награди и се радва на многочислени фенове в България, а и още повече в Швейцария, Франция, Люксембург, Испания, Германия, Италия, Белгия, Съединени американски щати, Турция, Русия. Можем да определим стилистиката на творбите му като " вълшебен натурализъм “, въпреки от време на време да е причислявана към наивно-примитивистична живопис, само че за научен художник с огромна придирчивост, художествени знания и високи майсторски умения, работата му надалеч надвишава тази асоциативност. Всъщност, Николай Стоев показва забележително виртуозна техника и работи с маслото като античен занаятчия, постигайки изумително кадифена палитра и деликатна велатура. Духът на Брьогел Стари оживява в картините му, до момента в който пред нас се разкриват нежността с привкус на Ориент и благосъстоянието на ярките, плътни и искрящи багри. Умело употребявайки преходите от цвят в цвят, базирайки се на остарели типичен похвати на изобразяване, фини линии и дребни елементи, платната му трептят от живот и внушават на фена чувство за дълбочина, триизмерна действителност и материално чувство на обектите.

Чаровните му и невероятни персонажи са едни от главните оръдия, посредством които художникът разкрива надълбоко хуманната си природа, високата си добродетелност и доброволно ни внушава разсъжденията си за живота, за човешките желания, етичността във взаимоотношенията, за най-важното благополучие, това на шерването, на заедността и сплотеността. Тази тънка нишка се движи незабележимо в видимо битовите ритуали и от време на време небивали истории. Заедно сме на празника, на сватбата, когато работим, когато посрещаме новия живот или се радваме на падащата звезда. В творчеството тъгата и страданието на героите му е толкоз неосезаема, сякаш са надживели този катарзис и интуитивно умно са осъзнали, че емпатията и чувството за човешка топлота обезвреждат негативните страсти.

Заповядайте на разкриване на изложбата на 12.08.2021 /четвъртък/ от 18:00 ч. когато в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon ще бъдем подканени да тръгнем по " Пътя на щастието “ с героите от прелестните картини на Николай Стоев!

Експозицията може да бъде забелязана от 12-ти до 30-ти август 2021 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде прегледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от " Годишна стратегия за изложбена и събитийна активност на Арт Галерия Папийон “, подкрепена от Национален фонд " Култура “ към Министерство на Културата и е отразена в азбучник, в който са включени, както последните произведения на Николай Стоев, по този начин и селекция от творчеството му през годините.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР